Hej...
Mój nos dziś trochę ucierpiał gdy oberwałam w niego wielkim jak
pięść jabłkiem spadającym z drzewa...
Ale może zacznę od początku ;) Moja mama postanowiła dziś upiec
ciasto które my nazywamy "szybkim".Jest to kruche ciasto z kruszonką
z dodatkiem owoców - przepis podam na zakończenie.Jako że akurat syn postanowił
zjeść podwieczorek u babci to poszliśmy do jej domku. Mama wiedząc że braknie
jej jabłek poprosiła bym skoczyła pod naszą jabłonkę i przyniosła jej kilka
sztuk.Poszłam-wiadomo...Niestety pod drzewem nie leżało ani jedno
jabłuszko...No to ja nic więcej tylko chaps za grabie i zaczęłam strącać te
owoce które były na drzewie.Spadło najpierw jedno,potem drugie i trzecie.Nie
byłam pewna czy tyle wystarczy więc upatrzyłam jeszcze jedno śliczne i wielkie.
Spojrzałam w górę żeby dobrze wycelować a jabłko spadło centralnie na mój
nos...Mówię wam co za ból...Szczęściem obyło się bez złamania i chociażby
kropli krwi a opuchlizna zeszła po paru chłodnych okładach :P
A teraz podam przepis na ciacho z dodatkiem tego
"morderczego" jabłuszka :D
Ciasto "szybkie"
- Składniki
:
- 4 jajka;
- 1 szklanka
cukru;
- 2 szklanki
mąki;
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia;
- 1 kostka
margaryny(najlepiej Kasi);
- dowolne owoce.
- Przygotowanie
:
- Kostkę
margaryny rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia(nie
doprowadzajcie czasem do wrzenia bo tłuszcz się rozwarstwi).
- Wbij jajka do
miski oddzielając białko od żółtek.
- Ubij białka ze
szczyptą soli na sztywną masę i stopniowo dodawaj cukier.
- Gdy cukier
rozpuści się w białku dodaj stopniowo żółtka.
- Następnie
zacznij dosypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto
będzie przy takiej ilości mąki bardzo gęste więc w trakcie jej
dosypywania można równocześnie zacząć dolewać do miski przestudzoną
margarynę.
- Gdy składniki
się połączą i ciasto uzyska odpowiednią konsystencję wylewamy je do
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- W międzyczasie
włączamy piekarnik by się nagrzał do temp 165 *C a następnie przygotowujemy
wybrane owoce i układamy je na cieście.
- Wierzch ciasta
posypujemy obficie kruszonką - przepisu na nią nie podaję bo każdy robi
ją inaczej ale jeśli ktoś zapyta chętnie podam.
- Wstawiamy
ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30 do 45 minut.

Ja to ciasto uwielbiam jeszcze na ciepło - niebo w gębie. A tym
którzy przepis wypróbują życzę smacznego! :-*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz