6 paź 2015

Zabójcze jabłko ;)

Hej...
Mój nos dziś trochę ucierpiał gdy oberwałam w niego wielkim jak pięść jabłkiem spadającym z drzewa...
Ale może zacznę od początku ;) Moja mama postanowiła dziś upiec ciasto które my nazywamy "szybkim".Jest to kruche ciasto z kruszonką z dodatkiem owoców - przepis podam na zakończenie.Jako że akurat syn postanowił zjeść podwieczorek u babci to poszliśmy do jej domku. Mama wiedząc że braknie jej jabłek poprosiła bym skoczyła pod naszą jabłonkę i przyniosła jej kilka sztuk.Poszłam-wiadomo...Niestety pod drzewem nie leżało ani jedno jabłuszko...No to ja nic więcej tylko chaps za grabie i zaczęłam strącać te owoce które były na drzewie.Spadło najpierw jedno,potem drugie i trzecie.Nie byłam pewna czy tyle wystarczy więc upatrzyłam jeszcze jedno śliczne i wielkie. Spojrzałam w górę żeby dobrze wycelować a jabłko spadło centralnie na mój nos...Mówię wam co za ból...Szczęściem obyło się bez złamania i chociażby kropli krwi a opuchlizna zeszła po paru chłodnych okładach :P

A teraz podam przepis na ciacho z dodatkiem tego "morderczego" jabłuszka :D
Ciasto "szybkie"
  • Składniki :
    • 4 jajka;
    • 1 szklanka cukru;
    • 2 szklanki mąki;
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    • 1 kostka margaryny(najlepiej Kasi);
    • dowolne owoce.
  • Przygotowanie :
    • Kostkę margaryny rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia(nie doprowadzajcie czasem do wrzenia bo tłuszcz się rozwarstwi).
    • Wbij jajka do miski oddzielając białko od żółtek.
    • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę i stopniowo dodawaj cukier.
    • Gdy cukier rozpuści się w białku dodaj stopniowo żółtka.
    • Następnie zacznij dosypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto będzie przy takiej ilości mąki bardzo gęste więc w trakcie jej dosypywania można równocześnie zacząć dolewać do miski przestudzoną margarynę.
    • Gdy składniki się połączą i ciasto uzyska odpowiednią konsystencję wylewamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    • W międzyczasie włączamy piekarnik by się nagrzał do temp 165 *C a następnie przygotowujemy wybrane owoce i układamy je na cieście.
    • Wierzch ciasta posypujemy obficie kruszonką - przepisu na nią nie podaję bo każdy robi ją inaczej ale jeśli ktoś zapyta chętnie podam.
    • Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30 do 45 minut.
Ja to ciasto uwielbiam jeszcze na ciepło - niebo w gębie. A tym którzy przepis wypróbują życzę smacznego! :-*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz